Ontdek Noord-Engeland te voet

9-daagse busreis vanaf € 859,-

De Britten hebben het wandelen uitgevonden, eenvoudigweg omdat hun land zoveel moois te bieden heeft. "Right of passing", "stiles", "kissing gates" en een uitgestrekt netwerk van wandelpaden leiden u door een afwisselend landschap in ontelbare tinten groen. Deze wandel- en busexcursiereis combineert de vier mooiste natuurgebieden van Groot- Brittannië: The North York Moors, The Yorkshire Dales, Northumberland National Park en het Lake District. U maakt kennis met woeste hoogten, weidse uitzichten, prachtige meren en vriendelijke dorpjes. Kortom: deze nieuwe reis is uniek, doordat u een combinatie maakt van wandelen en excursies per bus.

 

Hoogtepunten:

  • Cisterciënzer Abdij Rieuvaulx Abbey
  • Wandeling North York Moors NP
  • Castle Howard & Gardens
  • Historische stad York
  • Stadswandeling Richmond
  • Wandeling door de Yorkshire Dales
  • Wandeling Lake District en Derwent Water
  • Wandeling Hadrian's Wall
  • Wandeling North Humberland NP
  • Bijzondere Beamish Openlucht Museum

 

Maandag
Naar Engeland
Via Goor, Apeldoorn, Amersfoort, Utrecht en Amsterdam gaan we naar IJmuiden waar we op de ferry van DFDS Seaways stappen voor de overtocht naar Newcastle. Overnachting en diner aan boord.

 

Dinsdag
Naar Yorkshire (ca. 5km)
Na het ontbijt ontscheping in Newcastle. We rijden direct naar Helmsley waar we een relaxte wandeling naar de beroemde Rievaulx Abbey maken. Het was de belangrijkste Cisterciënzer abdij van Engeland en diende eeuwenlang als centrum voor de kerstening van het noorden van het land. Van heinde en ver kwamen bedevaardgangers naar Rievaulx Abbey om er rust en schoonheid te vinden. Indien de tijd en de belangstelling het toelaat brengen we een bezoek aan het James Herriot Museum in Thirsk. Wij kennen James Herriot als de vriendelijke veearts die in zijn vrije tijd streekromans schreef. In de jaren zeventig en tachtig was de televisieserie All Creatures Great and Small een regelrechte televisie hit. Het huis waar de echte veearts destijds woonde en werkte, is nu een museum (entree ca € 12.- p.p.). Daarna rijden we naar hotel Best Western Burn Hall Hotel bij York, waar we drie nachten zullen verblijven.

 

Woensdag
North York Moors NP (ca. 14 km)
Vandaag gaan we de hele dag wandelen op de North York Moors National Park. Het is een heidegebied met hier en daar stukken bos. De glooiende heuvels worden begraasd door schapen. De landelijke weggetjes kronkelen zich over de heuvels. Wij beginnen onze wandeling bij het bezoekerscentrum van Sutton Banks. We lopen over het lange afstandspad The Cleveland Way via landweggetjes door akkers en bossen naar het mysterieuze Gormire Lake. Via de beroemde White Horse kalktekening lopen wij terug naar Sutton Banks. Hier kunt u het bezoekerscentrum van de North York Moors bezoeken. Aan het einde van de middag rijden wij weer terug naar ons hotel in York.

 

Donderdag
Castle Howard & York
Na het ontbijt rijden we naar het indrukwekkende Castle Howard. Een historisch kasteel gebouwd op een enorm landgoed. Geniet hier van de prachtige Engelse tuin en de schitterende parken met prachtige uitzichten over de Howardian Hills. Optioneel kunt u er ook voor kiezen om het kasteel te bezoeken (entree ca. € 13,- p.p.). Daarna rijden we naar de mooie stad York voor een stadstour, hier kunt u over de stadsmuur wandelen, de York Minster bezoeken of het National Railway Museum bezoeken. De rest van de middag is ter vrije besteding. Aan het einde van de dag rijden we weer terug naar ons hotel voor diner en overnachting.

 

Vrijdag
Richmond, Yorkshire Dales (ca. 6 km)
Vanochtend bezoeken we de leuke marktplaats Richmond aan de rand van het Yorkshire Dales National Park. Deze plaats is ook bekend vanwege het Richmond Castle, gesticht in 1071. Voor wie zin heeft kan een stadswandeling van 2,5 kilometer maken, maar u kunt ook de overdekte markt of de gezellige winkeltjes op het marktplein bezoeken. ’s Middags maken we een wandeling in het Wensleydale van de Yorkshire Dales. We wandelen via het beroemde langeafstandspad de Pennineway naar de Hardraw Force waterval. Deze pittoreske waterval heeft door de eeuwen heen een heus amfitheater in de rotsen uitgeslepen. De Yorkshire Dales bestaat uit donkere heuveltoppen, glooiende hellingen, groene dalen met stapelmuurtjes, stevige boerderijen en veldschuren. Een prachtige omgeving om in te wandelen. Aan het einde van de middag komen we aan in Penrith, aan de rand van het Lake District waar we drie nachten verblijven in het Shap Wells Hotel.

 

Zaterdag
Lake District (naar keuze, max 18 km)
Vandaag gaan we een lange, maar heerlijke wandeling maken in het Lake District rondom het Derwent Water. Dit is één van de bekendste meren van het Lake District en heeft als bijnaam: “Queen of the English Lakes”. De wandeling begint en eindigt in Keswick, de hoofdplaats van het noordelijk gedeelte van het merengebied. We lopen over bospaden, langs de waterkant en een stukje over een berghelling. Mocht u de wandeling vandaag te lang vinden, dan kunt u de wandeling korter maken door de veerboot te nemen die u een aantal haltes verder brengt of zelfs helemaal terug naar Keswick. Een wandeling rondom het Derwent Lake geeft één van de mooiste en meest contrasterende landschappen van Engeland. Via een mooie route rijden we weer terug naar ons hotel voor het diner en overnachting.

 

Zondag
Hadrian's Wall, North Humberland NP (ca. 5 of 10 km)
In het Northumberland National Park ligt de beroemde Muur van Hadrianus. Deze muur werd in opdracht gebouwd van de Romeinse keizer Hadrianus. De muur is 117 kilometer lang en is tussen 122 en 128 na Christus gebouwd. De Romeinen bouwden deze muur om de invallen van de Schotten uit het noorden tegen te houden. De muur loopt van Newcastle tot aan Carlisle en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Wij gaan vandaag langs de muur lopen over het officiële Hadrian’s Path Trail. We lopen van Cawfield tot aan Housesteads, dit is het best bewaarde gedeelte van dit inmiddels tweeduizend jaar oude bouwwerk. Aan het eind van onze route is nog een Romeins museum wat u kunt bezoeken (optioneel, kosten ca € 15,- p.p.). Na de wandeling mag u zich een heuse “Wall-walker” noemen. Dit is in Groot-Brittannië een eretitel.

 

Maandag
Beamish Openlucht Museum
In de ochtend verlaten wij ons hotel in Penrith en rijden wij weer terug richting het oosten. Vlakbij Newcastle ligt het mooiste openluchtmuseum van Engeland: “Beamish” Hier laat men zien hoe de Engelsen in deze streek leefden en werkten aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Het museum is zeer uitgestrekt. U kunt hier heerlijk wandelen, maar u kunt zich ook laten vervoeren per antieke bus of tram. Alle facetten van het leven in Noord-Engeland komen aan bod. Zo is er een oude kolenmijn en mijnwerkersdorp, een boerderij, een stadje met allerlei winkels, het landhuis Pockerly Manor, een stoomtrein uit 1820 waarmee u een ritje kunt maken. Alles wordt tot leven gebracht door mensen in klederdracht, die alledaagse straattaferelen naspelen. Niet voor niets wordt dit prachtige en beroemde openluchtmuseum vaak gebruikt als filmdecor voor verschillende historische kostuumdrama’s, waaronder de verfilming van de boeken van Catherine Cookson. In de loop van de middag rijden wij terug naar Newcastle om aan boord te gaan van de ferry voor de overtocht naar IJmuiden. We dineren en overnachten aan boord.

 

Dinsdag
Naar huis
Na het ontbijt ontschepen we in IJmuiden. Daarna rijden we via Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn naar Goor waar deze prachtige reis eindigt.

 

Voor boeking en meer informatie neem contact op met uw dichtstbijzijnde Toerkoop reisburo.